Gyulladásos bélbetegségek és az omega-3 zsírsavak.

Gyulladásos bélbetegségek és az omega-3 zsírsavak.

Forrás: Természetgyógyász magazin 

Az utóbbi évtizedekben a kutatók rengeteg új ismeretre tettek szert mind az omega-3 zsírsavakkal, mind emésztésünkkel kapcsolatban. Mivel a bélrendszerben nem ritkák a gyulladásos megbetegedések, kézenfekvő a gondolat, hogy terápiás céllal ezek kezelésében is alkalmazzák az omega-3 zsírsavakat.

Néhány évvel ezelőtt a „bélflóra” szót ki sem volt szabad ejteni. Az idő azonban ezúttal is a természetgyógyászokat igazolta, a hivatalos orvostudomány végre elismerte, hogy a szervezetünkben lakó mikrobák valóban hasznosak.

Igaz, ma már nem bélflórának, hanem mikrobiótáknak nevezik őket. Ez az összefoglaló neve valamennyi, az emberi szervezetben vagy annak felületén élő mikroorganizmusnak. Szintén új keletű kifejezés a mikrobiom, ami lényegében a mikrobióták génállományának összessége. Ha a világ legnagyobb orvostudományi adatbankjának, a PubMednek a keresőjébe angolul beírjuk a „microbiome” kifejezést, az alábbi évszámok szerint rendszerezve megkapjuk, mikor hány tudományos publikáció jelent meg a témában:

• 2005: 47

• 2010: 246

• 2015: 1658

• 2020: 1409 (június elejéig), és ez a szám az év végéig valószínűleg megközelíti majd a háromezret.

A velünk élő mikroorganizmusokról szerzett tudásanyagunk tehát szinte robbanásszerűen gyarapszik. Ma ez a tudományos kutatás egyik legfontosabb területe. Sajnos az alapkutatás eredményei meglehetős késéssel szivárognak le a hétköznapi orvosi gyakorlat szintjére. A rövidség okáért az alábbiakban mindössze néhány kutatás eredményét emeljük ki. Jó ideje tudjuk, hogy a természeti népek bélflórája jóval gazdagabb, színesebb, változatosabb, mint a civilizált emberé.

Ez azt jelenti, hogy a természetes állapotában meghagyott élelmiszerek változatosabb baktériumflórát eredményeznek. Azt is tudjuk, hogy minél változatosabb a bélflóra, annál stabilabb az egyén egészségi állapota. Egy angol egyetemen folytatott kutatás megállapította, hogy a mikrobióták diverzitása (változatossága, sokfélesége) annál nagyobb volt, minél több ómega-3 zsírsavat tartalmazott az étrend.

Az ómega-3 zsírsavak hatására csökken a szervezetben a gyulladáskeltő hatású E2 prosztaglandin szintje. Nem csoda hát, hogy a nagy populációkon végzett epidemiológiai kutatások eredménye szerint a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa nevű gyulladásos bélbetegség annál ritkábban fordult elő, minél több ómega-3 zsírsav szerepelt az étrendben.

A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

 

Comments are closed.