Mérd meg az értéked!

ZINZINO Balance vérteszt

Szervezetünk omega-6:3 egyensúlyáról sok helyen olvashatunk, hiszen a felborult egyensúlyi állapot számos egészségügyi kockázattal jár (gyulladások, magas vérnyomás és koleszterin, szív- és érrendszeri betegségek stb.), éppen ezért szükséges odafigyelni a megfelelő omega-6 és omega-3 bevitelre. De hogyan ellenőrizhetjük ezt az arányt?

Zinzino tesztjével.

Mit kell tudni a Zinzino szárázvércsepp-vizsgálatáról?

Szárazvércsepp-vizsgálat során az ujjbegyből összegyűjtött vércsepp segítségével adunk mintát, szemben a hagyományos, vénás lipidanalízissel. Az így kapott zsírsavprofil tükrözi az étrendi zsírbevitelt, ami egészségügyi állapotunkkal is összefügg. Ez a zsírsavprofil azokat a zsírtípusokat mutatja, amelyeket szervezetünknek a sejtekbe, a szövetekbe, illetve a sejtmembránokba kell építenie. Ez a 11 zsírsav a következő: palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav, alfa-linolénsav, gamma-linolénsav, dihomo gamma-linolénsav, arachidonsav, eikozapentaénsav, dokozapentaénsav és dokozahexaénsav.

A mérhetőség nagyon fontos, és pontos képet mutat a szervezetünk állapotáról, amiből következtetni lehet sok mindenre, például gyulladások jelenlétére, rossz sejt működésekre így a betegségek okaira is! Méresd meg magad és dönts az eredmények alapján, akarsz-e változtatni  a táplálkozásodon, akarsz-e egészségesebb feltételeket biztosítani a sejtjeidnek az egészségre!

A Zinzino BalanceTest a szárított vérfolt (DBS) technikával elemzi az ujjbegyből nyert kapilláris vérzsírsavak szintjét. A mintavétel időpontjában az értékek az elmúlt 120 nap étrendjét tükrözik, ami a vérsejtek élettartama.

A vizsgálat 11 zsírsavakat elemez, amelyek a vérben lévő összes zsírsav körülbelül 98% -át teszik ki, beleértve a telített, egyszeresen telítetlen (Omega-9) és többszörösen telítetlen (Omega-6 és Omega-3) zsírsavakat.

Az egyes zsírsavértékeket az összes elemzett zsírsav százalékában fejezik ki. Összehasonlításképpen, az egyes zsírsavak átlagos tartománya (a kiegyensúlyozott emberek nagy csoportjától kapott adatok alapján) célértékként jelenik meg.

Palmitinsav, C16:0, telített zsír

Sztearinsav, C18:0, telített zsír

Olajsav, C18:1, Omega-9

Linolsav, C18:2, Omega-6

Alfa-linolénsav, C18:3, Omega-3

Gamma-linolénsav, C18:3, Omega-6

Dihomo-gamma-linolénsav, C20:3, Omega-6

Arachidonsav (AA), C20:4, Omega-6

Eikozapentaénsav (EPA), C20:5, Omega-3

Dokozapentaénsav (DPA), C22:5, Omega-3

Dokozahexaénsav (DHA), C22:6, Omega-3 

Test módszertan

Egy új egyszerűsített módszert használunk a vérzsírok aránynak meghatározására (anélkül, hogy a zsírokat kiválasztanánk). Ezt a módszert a vizsgálatok során ugyanolyan pontosságúnak mérték, mint a vénás vérből vett mintákat. Ennek az új módszernek köszönhetően elegendő az ujjbegyből vett néhány csepp vér (ahogy azt az alábbi kép is mutatja), amelyet száradást követően lehet is elemezni.

Teljes linearitás figyelhető meg a gázkromatográfiás eredményén 11 önálló zsírsav esetén a C14 – C24 közötti tartományban, amelyet egyre nagyobb minta halmaz igazol a 15-75 mcg tartományban. A zsírsav profil elemzés ezen új módszertana már elfogadott a táplálkozástudományi kutatásokban.

A vérzsírok zsírsav profilja tükrözi a bevitt zsírok mennyiségét és minőségét, és tanulmányok igazolják, hogy ennek eredménye erősen összefügg az egészségi állapottal. Ez annak köszönhető, hogy a zsírsav profil azt mutatja, hogy a szervezet milyen zsírokból tud építkezni a sejtekben és szövetekben, ideértve a sejthártyát is.

Így az elemzés ezen új módszere használható táplálkozástudományi kutatásokban. A 11 zsírsav, amelyet elemezni lehet: palmitinsav (PA), sztearinsav (SA), olajsav (OA), linolsav (LA), alfa-linolénsav (ALA), gamma-linolénsav (GLA), dihomo-gamma-linolénsav (DHGLA), arachidonsav (AA), eikosapentaénsav (EPA), docosapentaénsav (DPA), docosahexaénsav (DHA).

Napjaink modern világában másként táplálkozunk, mint az 1900-as évek elején, amikor a gyorsételek, például, még nem voltak az étlapon. De, ha saját maga készíti is el az ételeket, sajnos már a hozzávalók sem ugyanolyan minőségűek. A húsfélék leginkább istállókban tenyésztett állatokból származnak, amelyeket táppal etetnek ahelyett, hogy a nyílt legelőkön ennék a friss füvet, a halakat, például a lazacot, zárt medencékben tenyésztik, és haltápot esznek ahelyett, hogy algát fogyasztanának a mély tengerekben. Ez óriási hatással van az ételek tápanyag-összetételére, így a mi sejtjeinkre, szöveteinkre és testünkre is.

A Zinzino Balance Test egy önmagunkon egyszerűen elvégezhető teszt, amellyel elemezhetjük a vérünkben lévő zsírsavakat, ami tükrözi, mennyi zsírt fogyaszt az ételekkel.

A BalanceTest száraz vércseppen végzett (DBS) teszt, melyről tudományosan bizonyított, hogy ugyanolyan pontos, mint a vénás vér, ha a zsírsavakat kell elemezni.
Csak néhány csepp vérre van szükség az ujjbegyéből egy szűrőpapírra, és kevesebb mint egy percet vesz igénybe.

 


A VITAS Analytical Services* anonim módon, 98%-os pontossággal elemez 11 zsírsavat** a vérében.

Az eredményt pedig, nagyjából 20 nap elteltével, közzéteszik a zinzinotest.com weboldalon, amelyből tájékozódhat az Omega-6:3 egyensúlyról, az Omega-3 tartalomról, a zsírsavakkal szembeni védelmi profilról és így tovább.

A vér zsírsavtartalmának vizsgálatából kiderült, hogy ez a profil szoros összefüggésben van az egészségügyi állapottal.
*A Vitas egy GMP tanúsítvánnyal rendelkező szerződéses elemzőlabor 20 évnyi tapasztalattal a kiváló minőségű, modern ismereteken és technológián alapuló kromatográfos elemzések terén.
**A 11 zsírsav: palmitinsav (PA), sztearinsav (SA), olajsav (OA), linolsav (LA), alfa-linolsav (ALA), gamma-linolsav (GLA), dihomo-gamma-linolsav (DHGLA), arachidonsav (AA), eikozapentaénsav (EPA), dokozapentaénsav (DPA), dokozahexaénsav (DHA)

HOGYAN MŰKÖDIK?
Végezze el az első BalanceTest öntesztet, majd azonnal kezdje el szedni a Zinzino Balance termékek előírt napi adagját.
Folytassa a Balance termékek fogyasztását a javasolt 120 napon át, majd végezze el a második BalanceTest önellenőrzést, hogy megtudja, miként változott a zsírsavprofilja.
*Ha az első eredmény 3:1 arányú vagy jobb Omega-6:3 arányt mutat, vegye fel a kapcsolatot a Zinzinóval, mert Önnek nincs szüksége a Balance termékekre.

AZ ÖN VÉDELME (ZSÍRSAVPROFIL-ÉRTÉKE)

Ez a tényező az Ön vérében található 11 zsírsav profiljára vonatkozik.
A skála 0 és 100 közötti tartományban mozog, a cél pedig, hogy ügyfeleink 100 pontot érjenek el 120 nap elteltével a második teszten.
Ez nem árul el semmit az adott személy egészségi állapotáról, csak a zsírsavakkal szembeni védelmi szintről. OMEGA-6 (AA) / OMEGA-3 (EPA) EGYENSÚLY
Az Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) egyensúly azt méri, milyen egyensúlyban van egymással az Omega-6 és az Omega-3 zsírsav. A kettő közti egyensúly kibillent (9:1 vagy a felett), némileg kibillent (9:1 és 3:1 között) vagy kiegyensúlyozott (3:1 és az alatt). Ha az ügyfele által mért érték 3:1 vagy magasabb, a cél, hogy 3:1 vagy alacsonyabb legyen a megváltozott étrenddel.

OMEGA-3 SZINT (EPA+DHA)
A százalékos érték megmutatja, mennyi az EPA+DHA Omega-3 aránya a teljes zsírsavprofiljából. Az Omega-3 számos előnnyel rendelkezik, hiszen ez a sejtek elsődleges építőeleme. Sok EPA található a vérben, az izmokban és a szövetekben, míg a DHA az agyban, a spermiumban és a szemekben fordul elő nagy arányban.
A tesztjelentés ideális
tartománya a 8% vagy magasabb. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint az EPA és a DHA hozzájárul a normál szívműködés fenntartásához is. A DHA a normál látás és normál agyműködés fenntartásához is hozzájárul.

SEJTFAL-FLUIDITÁSI INDEX
Ez a telített zsírsavak és az Omega-3 (EPA+DHA) közti egyensúly. A telített zsírsavak kevésbé folyékonyak, mint az Omega-3 zsírsavak. A jobb 4:1 arányú egyensúly (telített zsírsavak / Omega-3 zsírok) növeli a sejtfal fluiditását.

SZELLEMI ERŐ – DIÉTÁS INDEX
Ez az Omega-6 (AA) és az Omega-3 (EPA+DHA) közötti egyensúly. A tengeri eredetű Omega-3 DHA zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele hozzájárul a normál agyműködéshez. Az agy az idegrendszer vezérlőközpontja. Felügyeli és vezérli a test látásból, hallásból, szaglásból és ízlelésből kapott információkra adott
reakcióit.

ARACHIDONSAV (AA)-KÉPZŐDÉS HATÉKONYSÁGA
Megmutatja, milyen hatékonysággal alakítja teste az ételekből származó zsírsavakat esszenciális Omega-6 (AA) zsírsavakká. Ha a hatékonyság kevesebb mint 30%, javasoljuk, hogy olyan ételekkel egészítse ki táplálékát, amelyeknek magas az AA-tartalma, mint a csirke, a pulyka, a sertés és a tenyésztett lazac.

A TESZT ELVÉGZÉSE


1. A Zinzino Teszt jóváhagyott in vitro diagnosztikai termék a saját vérminta otthoni begyűjtésére.
– Először szappannal mosson kezet, és jól öblítse le langyos vízzel, majd szárítsa meg.
Vegye ki a mintakártyát a papírborítékból.
Későbbi használatra őrizze meg a borítékot.
Tépje le a SAVE (őrizze meg) részt a mintakártyáról, és készítsen
egy fényképet a Test Id (tesztazonosító) számról.

Ön KIZÁRÓLAG a SAJÁT teszteredményét láthatja SZEMÉLYRE SZÓLÓ
tesztazonosítójával. Helyezze a kártyát a két körrel felfelé az asztalra.

2. Alkoholos törlőkendővel törölje meg ujja hegyét (a középső ujját javasoljuk).
Élénkítse fel a vérkeringést karkörzéssel vagy keze lefelé tartott 20 másodperces rázásával.
Vegye ki az egyszer használatos ujjbegyszúrót.

Fordítsa el a vékony műanyag zárófedelet 1/4 fordulattal az óramutató járásával ellenkező irányba. Húzza ki a dugót, és az ujjbegyszúró már készen is áll a használatra.

3. Helyezze az ujjbegyszúrót ujjbegye belső részéhez, amely az asztalon lévő gyűjtőcsík felé néz. Nyomja az ujjbegyszúró felső végét az ujja felé, amíg kattanást nem hall. Az ujjbegyszúró automatikusan kis sebet ejt az ujjon.

4. Ne érjen a szűrőpapír köreihez kézzel. Egyszer óvatosan szorítsa meg az ujját, és csöppentsen néhány, legalább 3, szabadon eső vércseppet a mintavételi kártyán lévő körökbe. A vérnek teljesen ki kell töltenie a körök belsejét.

Fontos! Ne nyomja túl erősen az ujját, hogy így kényszerítse ki a vércseppet.

5. Hagyja a mintavételi kártyát vízszintes helyzetben szobahőmérsékleten legalább 10 percig állni, hogy a minta teljesen megszáradjon.

6. Helyezze a mintavételi kártyát vissza a papírborítékba. Majd helyezze a papírborítékot a fémtasakba, és zárja le.
Fontos! Ne távolítsa el a szárítótasakot a fémtasakból.

7. Helyezze a zárt fémtasakot a nagy borítékba, amelyen a laboratórium címe található: FIGYELEM! A megfelelő mennyiségű postai bélyeggel
LÁSSA EL a borítékot, mielőtt feladja azt.

8. Regisztrálja tesztkódját az interneten: www.zinzinotest.com.
Ezen a weboldalon találja meg később saját teszteredményeit is.
Az eredmény 10–20 nap alatt készül el.

Fontos! Őrizze meg a kártya „SAVE” (őrizze meg) részét. Csak ÖN
láthatja SAJÁT teszteredményeit az interneten SZEMÉLYES
tesztazonosítójával.

Hogyan értelmezzük a vizsgálati eredményt
Hogyan értelmezze a tesztje eredményét
 1. Zinzino Balance Test
 2. Zsírsavprofil-érték
 3. Omega-3 (EPA + DHA) szintje (%)
 4. Az omega-6 (AA) és az omega-3 (EPA) aránya
 5. Arachidonsav (AA) termelésének hatékonysága
 6. A telített zsír és az omega-3 (EPA + DHA) aránya
 7. Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA+DHA) Balance .

1. Zinzino BalanceTest

A Zinzino Balance Teszt segítségével megállapítható a vérben különböző zsírsavak szintje az ujjbegyből vett minta alapján. A teszt 11-féle zsírsavat mér, amely a vérben lévő zsírsavak 98%-át fedi le. A mérés kiterjed telített, egyszeresen telítetlen (omega-9) és többszörösen telítetlen (omega-6 és omega-3) zsírsavakra, amelyek részleteit az 1. sz. táblázat tartalmaz. 

Table 1. Zinzino BalanceTest által mért zsírsav értékek

Az elkészült profil elemzése alapján 6 különböző étrendi indikátort számolunk ki:

 • Fatty acid profile value
 • Omega-3 (EPA +DHA) level (%)
 • Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA) Balance
 • Arachidonic Acid (AA) formation efficiency
 • Saturated fat/Omega-3 (EPA+DHA) Balance
 • Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA+DHA) Balance

Ezekkel az eredményekkel már elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy kellőképpen személyre szabott étrendi és kiegészítésre vonatkozó tanácsokat tudjunk adni.

2. Zsírsavprofil-érték

A „zsírsav profil értéke” annak az egyenletnek az eredménye, amelyben kombináljuk a hosszúláncú esszenciális zsírsavakat (omega-6 és omega-3), az omega-3 (EPA és DHA) szintjét és az omega-6 (AA)/ omega-3 (EPA) arányát. Ha a kapott érték magasabb mint 90 % (zöld tartomány) az Ön étrendje kiegyensúlyozott és gyulladáscsökkentő. Azonban ha a kapott érték 90 % vagy ez alatti (sárga és piros zóna) akkor hasznát veheti, „a hogyan változtasson étrendjén” tanácsainknak.

 Számos tanulmány bizonyította azt, hogy a vérben lévő zsírsavak aránya tükrözi az étrenddel bevitt zsírok arányát, így alkalmas az egészségi állapot meghatározására [23, 24, 25, 26, 27]. A vérben lévő zsírok tükrözik azt, hogy a szervezetnek milyen zsírok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy energiát tudjon termelni és sejteket, szöveteket és sejtalkotókat építeni ideértve a sejt membránt is. Az omega-6 linolsav (LA) és az omega-3 alfa-linolénsav (ALA) azért esszenciális zsírsavak, mert a szervezet nem képes előállítani, tehát külső forrásból kell bevinni. Az esszenciális omega-6 linolsavat a testünk aztán arachidonsavvá (AA) alakítja. Az omega-3 alfa-linolénsavat a testünk eicosapentaénsavvá (EPA) és docosahexaénsavvá (DHA) alakítja, ahogy az 1. sz. ábrán látható. A növényi étrendből származó ALA nem tud megfelelően EPA-vá és DHA-vá konvertálódni, ezért ezek közvetlen pótlása szükséges lehet tengeri forrásból.

Az omega-6 és omega-3 zsírsavakat a sejtek membránjában tároljuk. Amikor az omega-6 és omega-6 zsírsavak, mint például az AA, EPA vagy DHA kiszabadul a sejt membránjából erőteljes „hormonná” alakul. Ezek a hormonszerű anyagok szabályozzák a gyulladásos folyamatokat és a simaizmok összehúzódását az egész testben. Ezeknek a hormonszerű anyagoknak az előállítása függ a kiindulási zsírsavaktól, így megahatározva azt, hogy az étrend gyulladásgátló vagy –serkentő. Hosszú távon a gyulladásserkentő étrendnek súlyos egészségügyi kockázatai vannak.

 A grönlandi eszkimók szívének jó állapota keltette azt a gyanút, hogy a magas hal fogyasztásnak egészségvédő hatása lehet [28]. Egy 20 évig tartó tanulmány, amelyben 852 középkorú holland férfit tanulmányoztak, akik legalább  30 gramm halat fogyasztottak naponta jobb állapotban volt a szívük, mint azoknak, akik nem. [29] Egy másik 30 évig tartó tanulmányban 2100 chicagói férfit vizsgáltak, ahol azoknak, akik legalább 35 gramm halat ettek naponta jobb állapotba volt a szívük, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztottak halat. [30] Az egyik legfontosabb szerepe a tengeri forrásból származó EPA-nak és DHA-nak, hogy képes gátolni a kamrai fibrillációt és az azt követő szívrohamot, így elsődleges és másodlagos prevenciónak is használható [31]. 

1-es ábra  Az omega-6 linolsav (LA) to arachidonsavvá (AA) és a növényi omega-3 alfa-linolénsav(ALA) tengeri EPA-vá and DHA-vá alakítása.

3. Omega-3 (EPA + DHA) szintje (%)

Az „omega-3 (EPA+DHA) szintje” a kombinált százalékos eredménye az EPA-nak és DHA-nak az összes zsír arányában, ami a vérben található. 
 

Ennek az ideális szintje 8 % felett van (zöld tartomány). Ha ennek a szintje 4 % vagy ez alá csökken (piros zóna) az egyénnek valószínűleg komoly kihívást jelent az egészség (homeosztázis) fenntartása. Ha a kapott eredmény 8 % vagy ez alatt van (sárga vagy piros zóna) akkor hasznát veheti, „a hogyan változtasson étrendjén” tanácsainknak.

A tengeri omega-3 jellegű EPA és DHA számos élettani folyamat során meghatározó fontosságú különösen az életmóddal összefüggő élettani folyamatok. Az omega-3 szint és a betegségek összefüggéseit a [6, 8, 32] számú referenciák tartalmazzák. A tengeri omega-3 EPA szerepe az izmokban és a májban meghatározó, míg a DHA az agyban, a spermában és az agykéregben meghatározó. A DHA kulcsfontosságú az agyi funkció fejlődésében és a retina fejlődésében különösen a születés előtti időszakban. A DHA azért fontos az agyi fejlődésben, mert a születés előtt az ott található membrán foszfolipidjeinek 40%-a ez a vegyület. A DHA megfelelő fogyasztása számos élettani előnnyel jár, többek között az agyi és retina megfelelő fejlődése, memória fejlődése, szinaptikus membrán funkciók javulása, fotoreceptor biogenezis funkciók javulása és idegvédő hatású is. [10, 33, 34] 

4. Az omega-6 (AA) és az omega-3 (EPA) aránya

Az omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) arányát a 20 szénatomos növényi származású omega-6 típusú arachidonsav (AA) és tengeri omega-3 eicosapentaénsav (EPA) mennyiségének arányosítása adja. Ez egy megközelítő értéket ad az étkezésben elfogyasztott növényi- és hal zsírsavakról. A túlzott omega-6 fogyasztás felborítja az egyensúlyt a szervezetben és gyulladásserkentő hatású. (2-es ábra)

Az omega-6 (AA)/ omega-3 (EPA) aránynak ideális esetben 3:1 alatt kellene lennie. Ha ez az érték ennél magasabb, akkor hasznát veheti, „a hogyan változtasson étrendjén” tanácsainknak.

2-es ábra. Unbalanced and pro-inflammatory diet

A 3-as ábra azt mutatja, hogy az első 2 322 minta elemzése után a többségnek nem kiegyensúlyozott az aránya, és az étrend javítása javasolt. Ugyanerre a következtetésre jutottunk az első 50 000 minta elemzése után is (2014. júniusi állapot szerint). 

Figure 3. Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA) arányának 3:1 alatt kellene lennie, ahogy a zöld vonal ezt mutatja, amely egybeesik az ideális omega-3 szinttel.

Az omega-6 – omega-3 arány kulcsfontosságú a normális sejt- és szövet fejlődéséhez (homeosztázis) és segít a szervezetnek megfelelő szinten tartani a gyulladásos folyamatokat. Ezek a zsírsavak előjelzői olyan helyi „hormonoknak”, mint a prosztaglanindok, leukotriének és tromboaxánok, amelyek szabályozzák a gyulladásos folyamatokat és szabályozzák a simaizmok összehúzódását és relaxációját. 

Az omeg-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyának zavara számos életmóddal összefüggő betegség kapcsán megfigyelhető. Ha további információt szeretne olvasni a témában, akkor olvassa el a [7, 12, 16] referenciaszámú tudományos munkákat. A megfelelő arányú és gyulladásgátló étrend különösen várandósok esetén kritikus, mert a baba fejlődő agya és idegrendszere megfelelő arányú és mennyiségű omega-6-ra és omega-3-ra van szüksége, amelyet csak az anya tud biztosítani számára [35, 36]. A megfelelő arányú omega-6 és omega-3 zsírsavak segítenek fenntartani a jó mentális és idegrendszeri állapotot, az egészséges szív és keringés fenntartásában, fenntartani a megfelelő gyomor-, bél-  és tüdő funkciókat és még a bőr egészségét is támogatják. (lásd kutatási projektek cégen kívül és belül)

Figure 4. Kiegyensúlyozott étrend

5. Arachidonsav (AA) termelésének hatékonysága

Az arachidonsav (AA) termelés hatékonysága az omega-6 jellegű arachidonsav és a linolsav (LA) arányát mutatja meg százalékosan. Ez a mutató azt mutatja meg, hogy az ételből származó LA milyen hatékonysággal alakul AA-vá a szervezetben.

Ha az AA termelés hatékonysága 30% felett van (zöld érték), akkor a szervezet AA igényét ki tudja elégíteni. Ha ez az érték 30 % alatti (sárga és piros zóna), akkor hasznát veheti, „a hogyan változtasson étrendjén” tanácsainknak, különösen a „Az arachidonsavra vonatkozó speciális javaslatok”-nak.

5-ös ábra azt mutatja, hogy az első 2 322 minta elemzése után a többségnek megfelelő az arachidonsav termelés hatékonysága. Ugyanerre a következtetésre jutottunk az első 50 000 minta elemzése után is (2014. júniusi állapot szerint). 

Figure 5. Arachidoinic Acid formation efficiency should preferably be above 30.

Az alacsony AA szintet egy enzim aktivitás zavara okozhatja az AA szintézise során (1-es ábra) vagy a linolsav (LA) nem megfelelő bevitele zsírmentes vagy erősen korlátozott zsír bevitel mellett. Az alacsony AA szint lassítja a sebek gyógyulását és gyakoribb fertőzéses betegségeket okozhat. [37, 38] 

6. A telített zsír és az omega-3 (EPA + DHA) aránya

A telített zsírsav/Omega-3 (EPA+DHA) aránya a sejt membrán átjárhatóságának indikátora. Minél több a telített zsírsav a membránban, annál merevebb a membrán hártyája. Ez fordítva is igaz, minél több a többszörösen telítetlen zsírsavak a membránban, annál átjárhatóbb a membrán. Az index értékének 4:1 vagy ez alatt kellene lennie ideális esetben. Ha az ez érték ennél magasabb, akkor hasznát veheti, „a hogyan változtasson étrendjén” tanácsainknak.

A 6-os ábra azt mutatja, hogy az első 2 322 minta elemzése után a többségnek „sejtmembrán átjárhatósági indexe” nem kiegyensúlyozott, és az étrend javítása javasolt. Ugyanerre a következtetésre jutottunk az első 50 000 minta elemzése után is (2014. júniusi állapot szerint).

Figure 6. Cell membrane fluidity index should preferably be below 4:1

A sejtmembrán összetétele és felépítése rendkívül fontos a sejtek egészségére nézve, így az egész szervezet egészére nézve is. Egyik oldalról a membránnak elég masszívnak kell lennie ahhoz, hogy merev legyen, így strukturálisan képes tartani. E mellett elég átjárhatónak is kell lennie, hogy a tápanyagok be-, míg a salakanyagok ki tudjanak jutni, továbbá a receptorok szabadon tudjanak mozogni a helyükön. A sejt receptorok a kettős foszfolipid rétegben (a membránban) kötőhelyek vagy „dokkoló állomások” a hormonoknak és más bioaktív anyagoknak, amelynek hatása van a sejt életére. Egy példa erre a koleszterin molekula, amely zsírsavakat és más zsírszerű anyagokat szállít a májból a sejtekhez. A sárga fehérje a koleszterin részecske tetején (7-es ábra) hozzákapcsolódik a megfelelő receptorhoz a sejten, hogy így a zsírsavakat vagy más anyagokat bejuttassa a sejtbe. Ideális esetben ezek a receptorok szabadon mozognak a membrán felületén, mint egy csónak a vízen. 

7-es ábra. Szabadon mozgó sejt receptorok és egy koleszterin molekula, amely zsírsavakat és más zsírszerű anyagokat szállít a vérben a májból a test minden sejtjéhez

 

7. Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA+DHA) Balance 

Az Omega-6 (AA)/Omega-3 (EPA+DHA) aránya a hangulatfüggő wellnesst mutatja meg. Ennek az indexnek értéke 1:1 vagy ez alatti esetben ideális. Ha az index 1:1 felett van (sárga vagy piros zóna), akkor hasznát veheti, „a hogyan változtasson étrendjén” tanácsainknak. 

A 8-as ábra azt mutatja, hogy az első 2 322 minta elemzése után a többségnek „Hangulatfüggő wellness index” nem kiegyensúlyozott, és az étrend javítása javasolt. Ugyanerre a következtetésre jutottunk az első 50 000 minta elemzése után is (2014. júniusi állapot szerint).

Figure 8. Mood related Wellness Index should preferably be below 1:1

Az lenti ábra azt mutatja, hogy ennek az indexnek a csökkenése (javulása) számos ehhez az indexhez kapcsolható értékre hatással van [39]. Bizonyíték van arra, hogy a zsírsavak nem kiegyensúlyozott értéke depressziót okozhat [40, 41]. A tengeri jellegű EPA és DHA akár hangulatjavítónak is használható [42,43]. 

Napi 3 gr EPA és DHA fogyasztása 3 hónapon keresztül jelentősen jobban csökkentette a düh és feszültség érzetét azoknál, akik nem placebót kaptak [44]. Számos klinikai tanulmány azt mutatja, hogy a tengeri, omega-3 jellegű EPA és DHA [45, 46, 47] fogyasztása amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatása, javítja a kognitív teljesítményt. Gyermekkorban és idősebb korban különösen fontos, hogy pótoljuk az EPA és DHA mennyiségét. Ebben a korban az omega-3 hiánya tanulási nehézséget, memória zavart vagy akár hangulatingadozást is okozhat.
 

A valószínű mechanizmusa ennek a folyamatnak az, hogy amikor a neuronokat (idegsejteket) ingerelték neurotranszmitterekkel akkor Ω3 EPA, Ω3 DHA és Ω6 AA szabadult fel a membrán foszfolipidjei közül. Ezt aztán az agyunk úgy hasznosítja, hogy bioaktív vegyületeket szabadít fel, mint például prosztaglnadinokat, tromboxánokat, leukotriéneket, lipoxinokat, resolvinokat és protectineket, ide értve a D1 idegvédő hatású anyagot, amely a szabad DHA-ból származik. Ezek a bioaktív anyagok aztán képesek számos olyan utat vezényelni, ahol a szerotonin, noradrenalin játszik szerepet, ami a szívösszehúzódások számát szabályozza, az acetilkolin van jelen, amely a figyelem fenntartásáért felelős, és a dopamin, amely a jutalmazással egybekötött tanulásért felelős az agyban [48,49.50]