MLM képzés

Zinzino MLM képzés

A Zinzino cégnek és a magyar csapatnak nagyszerű képzései vannak amik elérhetőek a webirodából és a csapat képzési oldalról. A Facebookon is, ha csatlakoztál a Zinzinohoz, akkor csatlakozhatsz Zseli Csaba és Szabrina képzési csoportjához ahol napra készen kapsz információkat és ott találod a havi képzések és nyilvános előadások időpontjait is.

A Facebook csoport fájlok részében rengeteg letölthető képzési anyag van amik segítenek az üzletépítésben!

Ez a MLM képzés amit én ide feltöltöttem a saját gondolataimat tartalmazza, amit a 15 éves tapasztalatom alatt gyűjtöttem be és amit a könyvemben is megírtam.

A könyvem itt fedezheted fel és rendelheted meg: https://vanmasvalasztasod.hu

ZINZINO csekklista – út a gyémántig!

Egy cselekedet egy projekt egy vállalkozás jövőjét legjobban az indulás módja, ereje minősége határozza meg. Egy repülőgép útján is a legtöbb üzemanyag a felemelkedésnél fogy el, amikor már ráállt a pályára és “csak repül” akkor már kevesebb erőfeszítés üzemanyag kell. 

Ha “csak” fogyasztó akarsz lenni, és azért csatlakoztál a ZINZINO-hoz, hogy olcsóbban tudj vásárolni, akkor is igaz ez, mert ahhoz, hogy valós eredményeket érj el az egészséged javulása a fittséged javulása terén, bizony az első 6 hónapban oda kell figyelned és tudatosan szedni minden nap a termékeket a megfelelő dózisban, hogy a hiányok pótlása eredményes legyen, és a táp illetve hatóanyagok jó munkát végezhessenek, a méregtelenítés, a tisztítás és a helyreállítás területén! Nem lehet eredményeket elérni, ha csak néha bekapsz valami vitamint! A ZINZINO filozófiája és marketingje is arra épül, hogy a hosszú távú elköteleződést jutalmazza, és azt szorgalmazza, hogy a fogyasztók minimum 8 hónapig fogyasszák a Balance olajat, hogy valós eredményeket tapasztaljanak.

Ha pedig üzleti lehetőségként léptél be a ZINZINO-ba, akkor tudnod kell, a siker és a pénz nem jön és jár automatikusan! Az MLM a hatástöbbszörözésre alapuló igazságos marketing rendszer, ahol a másolódás ami működik! Meg van a sikeres üzletépítés rendszere, know- how-ja, és azt kell követni végigcsinálni! Sokan szeretnének valami kényelmesebb, maguk által kedveltebb rendszer módszer szerint dolgozni, de az MLM több évtizedes története azt bizonyítja, hogy a stabil üzlethez le kell rakni az alapokat, és a már bevált rendszer szerint kell dolgozni. Persze a technológia sokat fejlődik és azt be kell építeni, de az alapokat le kell tenni és azokat kell másoltatni, az eszközöket dolgoztatni!

Tehát 2 dolog kell! Tanulási és változtatásra való készség. Nem elég tanulni, de meg is kell tenni amit tanulsz, még akkor is ha ez nagy változtatásokat hozna az életedben! 

A tanulás pedig idővel jár, nem lehet megúszni, kikerülni! A nagy vagyonnal rendelkező sikeres vállalkozók legalább 1 könyvet elolvasnak havonta!

Sokszor azt mondják, hogy a legtöbb ember nem fogja végignézni a START képzés videóit, mert nincs idejük, így soha nem is lesz! Mert aki spórolni akar a tudás megszerzésén, az nem számol a tudatlanság költségeivel!

Egy egyetemet se tudsz úgy elvégezni, hogy nem rágod át magad a több ezer oldal könyvön amit meg is kell jegyezned tanulnod, hogy levizsgázhass!

Tehát ha nem akarsz tanulni, nincs időd végignézni a videókat, nem akarsz havi 1 könyvet elolvasni, akkor az esélyed a sikerre a nullával egyenlő és csupán a szerencse az ami esetleg bejöhet neked. De ehhez 1 a millióhoz az esélyed.

Ezért te döntöd el mit akarsz, a magad feje után mész, vagy kiképzed magad és a legjobb leszel!

A ZINZINO csekklista ebben lehet óriási segítségedre!

Ahhoz, hogy sikeres legyél a ZINZINO üzletedben, nagyon fontos, hogy úgy indulj neki, hogy tudd merre mész, hova tartasz, mik a céljaid és legyen egy GPS, ami mutatja az irányt, az utat.

Mindenkinek szabadsága van úgy csinálni, próbálkozni az üzletépítéssel ahogy akar, nincsenek elvárások, kötelező dolgok, de a több évtizedes gyakorlat azt mutatja, hogy főleg azok lettek sikeresek és azok építettek fel nagy forgalmat hozó hálózatokat, akik nem a maguk feje után mentek, hanem követték a jól bevált szisztémát, és azt csinálták, ami működik másoknál bevált.

Az MLM lényege a másolhatóság, vagyis az, hogy sok ember minden nap ugyanazokat a folyamatokat, kis dolgokat ismétli és csinálja. Olyan dolgokat, amiket mindenki képes megcsinálni, amihez nem kellenek szuper képességek, sok pénz, egyedi kiváló tulajdonságok, hanem másolható és mindenki által utánozható.

Persze ez nem azt jelenti, hogy akinek van pénze, és vannak kiváló képességei és tulajdonságai ne használja fel, ragadjon az átlagember szintjén, de a növekedésnek és stabilitásnak alapfeltétele, hogy legyen egy olyan technika, „franchise”, tevékenység és eszköz rendszer, amit mindenki képes használni, megtanulni és csinálni. Persze alapvetően fontos a fejlődésre változásra való készség is, igenis meg kell tanulni magasabb szinten dolgozni, gondolkodni, és csinálni dolgokat, de fontos egy sorvezető, egy olyan minimális alap, amit, ha az ember megcsinál akkor elvárható legyen a siker.

Aki nagy üzletet akar, annak igenis kell fejlődni. Nem követelmény a nyelvtudás, a számítástechnikai ismeret, a kreatív eszközök használata, de aki ezekben profivá válik és használja nem gond, csak mindig tudjon, olyan szinten is maradni, dolgozni, hogy amit csinál az másolható legyen, így a kisebb keresetre vágyók, akik nem akarnak túl sokat befektetni, változni, nagyobb sikert elérni, azok is tudjanak dolgozni, és a maguk szintjének megfelelő pénzt megkeresni.

Ha azt sugározza a munkánk, hogy a sikerhez az kell, hogy sok pénzt költünk reklámra, profi saját honlapokat, videókat csinálunk, hogy a legújabb laptoppal járunk, a legjobb kocsikkal megyünk bemutatókat tartani, ha órákat telefonálunk, töltünk kávézókban és a kocsink mindig tele van termékkel teli dobozokkal, az lehet valaki számára vonzó és követendő álom, cél, de sokak számára lehet ijesztő is, és azt sugallhatja, hogy ezek nélkül nem megy, neki is ezt kell csinálni, neki is ilyen eszközök, ilyen tudás kellenének a sikerhez.

Randy Gage azt mondja, hogy ha jár a szád, akkor egy dolgot tegyen, mutasson egy eszközre, ami bemutatja az üzletet vagy választ ad egy kérdésre! Lehetsz te profi szakértője az üzletnek, a hatóanyagoknak, sose a tudásodat fitogtasd, hanem mutasd meg az eszközöket, amik másoknak is elérhetőek, és mások is használhatják. A cél, hogy az emberek az eszközöket tudják használni, és nem nekik kell szakemberré válni. Az üzlet olyan egyszerű, hogy akár egy szalvétára írva is be lehet mutatni, nem kell túl bonyolítani!

A csekklista tehát abban segít, hogy mindenki le tudja tenni az alapokat, és mindenki tudja mik azok az apró lépések, amik megfelelő számú ismétlésével eredményeket lehet elérni.

Szeretnélek végig vezetni azokon a lépéseken, hogy miket kell megtenni attól kezdve, hogy beregisztráltál, addig amíg többszörös gyémánt nem leszel!?

Szeretném, ha megnéznéd a sorba rendezett videókat, amik a lépésekhez kapcsolódnak.

Ez egy szakma, amit meg lehet és kell tanulni. Nem lehet kihagyni lépéseket, minden lépést meg kell tenni, ha az ember valós eredményt akar! Nem lehet sürgetni a sikert és a pénz beáramlását.

Pénz csakis a forgalomból jöhet, ezért azt létre kell hozni először, vagyis ahhoz, hogy beköltözhess a passzív jövedelem termelő házadba, először fel kell építeni azt. Ez a befektetett munkádtól és a profizmus kialakulásának a sebességétől függően 3-4 év minimum.

Vannak, akik már sok lépést kihagyhatnak, mert profiként, igazi vállalkozókként jönnek az üzletbe, de az emberek többsége a legelejétől kezdi, így a 3-4 év minimum kell ahhoz, hogy komoly eredményeket érjenek el, és elkezdjen a havi passzív jövedelem áramlani feléd, olyan mennyiségben, hogy esetleg ezt válaszd fő tevékenységednek, megélhetési forrásodnak!

Az MLM hálózatépítés a világ legegyszerűbb, de nem legkönnyebb munkája!

Az itt elérhető fizetés, életszínvonal egyedülálló és kevés dolog van, amivel elérhető lenne, főleg azoknak, akiknek a kezdéskor nincs se pénze, se igazi tudása, képessége, se végzettsége, csupán nagy lelkesedése és hite abban, hogy ez neki is sikerülhet! Sok szakmából, jó vállalkozásból meg lehet gazdagodni és sikereket lehet elérni, de csak akkor, ha a kezdeteknél ott van egy szuper ötlet, szuper képességek, tudás, szakmai csapat és ami legfontosabb sok befektethető tőke.

A legtöbb embernek ez nincs meg, ezért az egyetlen kitörési lehetőség a számukra az MLM!

Ehhez fontos, hogy az ember a neki legmegfelelőbb MLM céget megtalálja, és abban elkötelezze magát 4 évre legalább, és elkezdje végig csinálni ezt a csekklistát!

Kinek lassabban, kinek gyorsabban fog menni, de aki kitartó és nem adja fel, annak meg lesz az eredménye! A lényeg, hogy a lépéseket mind megcsináld és ha teljesítetted akkor lépj tovább!

Ne kapkodj, ne bíráld fölül és ne válogass, ne hagyj ki egyet se, csak mert neked az nem kényelmes, nem akarsz azon a területen fejlődni! Csináld végig és garantált lesz a siker!

A kezdéshez talán legelőször tegyük tisztába mi az MLM és mi nem?!

Akkor kezdjük.

ZINZINO csekklista:

1./ Csatlakozz a ZINZINO vállalathoz valamilyen üzleti csomaggal!

Aki vállalkozásként tekint a ZINZINO-ra és szeretne vele komoly pénzeket keresni, annak az 995 eurós csomag ajánlott. Természetesen minél nagyobb a csomag annál nagyobb az indulás komolysága. Aki csak a kisujját teszi be a vízbe, nem ugyanaz, mint aki fejest ugrik a vízbe! Nagyobb csomag esetén több a terméktapasztalat, szélesebb körű a termékismeret, a saját bemutató készlet, nő az azonnali termékkiszolgálás esélye, és a másolódás esetén gyorsan, sok jutalék jöhet.

2./ Tisztázd magadban, hogy miért csatlakoztál, mik a céljaid, mit szeretnél elérni? Írj magaddal szerződést, hogy 4 évig nem állsz fel, kijárod az iskolát és közben már pénzt is fogsz keresni!

Vannak, akik szerint az első 48 órában dől el minden és ebben lehet egy kis igazság. Legtöbbször egy MLM-hez való csatlakozás egy gyors döntés következménye. Találkozol valakivel, bemutatja neked az üzletet, olyan ügyesen adja elő, hogy te teljesen belelkesedsz és úgy gondolod, hogy ez neked is sikerülni fog, te is meg fogsz gazdagodni ezzel a lehetőséggel. Azután hazamész, elmondod a párodnak, esetleg a szüleidnek és akkor szembesülsz vele először, hogy nem biztos, hogy mindenki egyetért veled abban, hogy ebbe neked bele kell kezdened és hogy te képes leszel egy ilyen üzletet felépíteni.

 Ezért nagyon fontos, – bár nem feltétel – , hogy ha lehet a pároddal együtt hallgass meg egy tájékoztatót, mert a későbbiekben nagyon fontos lenne, hogy ezt teljes egységben és hitben csináljátok.

Tehát az első 48 órában eldőlhet, hogy bele fogsz-e kezdeni, vagy hamar elsorvad a lelkesedésed.

Ezzel csak akkor van komoly gond, ha már úgy mész haza, hogy odaadtad a pénzed, a hitelkártyádat a „szponzornak” és kész tények elé állítod a családod.

És ez rá fogja nyomni a bélyeget az egész indulásra, és az üzletépítésre.

Ezért fontos, hogy mielőtt komoly összegeket befektetsz egy ilyen üzletbe, alaposan gondold át ezt a két dolgot:

 

  • Ez egy üzleti vállalkozás, ami befektetés nélkül nem működik. Tehát csak akkor érdemes elkezdened, ha legalább a legkisebb üzleti csomagot meg tudod venni az induláskor. Erre egyrészt azért van szükség, hogy saját terméktapasztalatot szerezz, másrészt azért, mert az MLM a másolódás üzlete és csak akkor lesz pénzed belőle, ha ez másolódik és mindenki üzleti csomaggal csatlakozik. Ezért fontos, hogy olyan céghez csatlakozz, amelynek termékeire szükséged van, fel tudod azokat vállalni és akkor is meg vennéd annyiért, ha nem kapcsolódna hozzá üzleti lehetőség. Ha szereted a termékeket és úgy gondolod, hogy szükséged van rájuk, soha nem fogod veszteségnek érezni, vagy kötelező kiadásnak, ha „meg kell venned” a havi aktivitásodat.
  • Mindig jobb a nagyobb csomagokkal való csatlakozás, így több terméktapasztalatod lesz, gyorsabban növekedik az üzleted, de soha ne engedd magad úgy befolyásolni, hogy olyan kiadásokba verd magad, amiket nem engedhetsz meg magadnak.

Ahhoz, hogy jól tud kezelni az embereket és azok kifogásait érdemes megnézned ezt a videómat:

Az indulásnál nagyon fontos magadban tisztába tenni a kérdést, hogy számodra a termékek megvásárlása kiadás vagy befektetés? Rossz érzés kerülget amikor újra meg “kell” venned a havi aktivitásodat, – vagyis egyszerűen a cégedtől veszed meg azokat a termékeket amit idáig máshol tettél, más hasznát növelve – vagy örömmel költöd a pénzed a saját webáruházadban, mert olyanok a termékek, hogy akkor is megvennéd őket, ha nem kapcsolódna hozzá üzleti lehetőség is, nem lenne a jutalékfelvétel feltétele, hogy vásárolj! Ezen áll vagy bukik minden! Ha veszteségnek, feles kiadásnak tartod a termék vásárlást, akkor az első alkalommal amikor elkeseredsz a nemekbe és úgy érzed nem megy az üzlet abba fogod hagyni a termékek fogyasztását és az üzletépítéssel együtt a termékfogyasztást is elhagyod. Ha így van akkor te nem jó MLM céghez csatlakoztál, és ha csak a pénz motivált akkor eleve halálra volt ítélve ez a vállalkozásod. A sikeres MLM alapja a termékek szerelme, és a termékek iránti elkötelezettség. 

Az emberek nagyon sok kifogást tudnak találni, ha nem akarnak belekezdeni és jó ha tudsz ezekről mielőtt belekezdesz az MLM lehetőséged ajánlásába. Az emberi elme leleményes és azt szokták mondani, ha az ember elég sokat gondolkozik valamin, biztosan megtalálja az okot, hogy miért ne kezdjen bele! A következő videó ezekről a kifogásokról szól:

A kifogások kezelésénél kell beszélnünk arról is, hogy miért van az, hogy komoly vállalkozók nem nagyon szeretik az MLM-et, sokszor nagyon lenézően és lekezelően beszélnek róla, nem tartják komoly vállalkozásnak azt. Ez a videó ebben segít tisztán látni:

Fontos tehát, hogy először te magadnak add el az üzletet, legyél meggyőződve a döntésed helyességéről és szerezz jó tapasztalatokat, ha lehet a cég minden termékéről. Fontos, hogy a videó alapján tisztába tedd magadban a kérdést, hogy miért kezdtél bele az MLM-be és mi motivál? Kényszerből, szükségből, csupán anyagi érdekből, vagy szívből lélekből csatlakoztál, és élvezed, szereted ezt a munkát, szeretsz emberekkel foglalkozni, másoknak segíteni?! Nagyon fontos, hogy élvezd azt amit csinálsz, és érezd jól magad az üzletedben, ne egy görcsös akarás legyen csupán benned! Valahogy így érdemes csinálni ezt az üzletet:

‘Ha nem úgy ébredsz reggel,hogy izgatottan folytatni akarod a tegnap abbahagyott munkát, akkor még nem találtad meg a hivatásod.’ Mike Wallace

Ahhoz, hogy kitartó legyél és mindig tudj a céljaidra fókuszálni, fontos, hogy benned ne legyen semmilyen bizonytalanság és teljes legyen a hited az MLM szakmában, a cégedben, a termékeinkben, a marketing tervben és az a legjobb, ha a szponzoroddal is jó a kapcsolatod.

A vizualizációt sokan nagyon fontosnak tartják, ezért jó ha nem csak a gondolataidban őrződ az álmaid céljaid képét, hanem kiteszed magad elé fizikálisan is!

Készíts álom tablót, ahova kiteszed a képét azoknak a dolgoknak, amiket szeretnél megszerezni, megkapni az üzlet segítségével. Ne realista legyél, hanem célozz messzire és merj álmodni! És persze az álom nagyságához méltóan dolgozni is!

Hívd be, vonzd be oda az embereket a vezetőidet!

Fókuszálj erre, rakd ki a szemed elé, és gondolj rá minden nap többször is, hogy ott lesznek! Lehet még nincsenek a radarod képernyőjén, de már közelednek!

A céljaid megtervezésénél nagyon fontos a hozzáállásod és az, hogy akarod vagy csak szeretnéd? Hogy indulsz neki, GAME OVER-ig  akarsz játszani vagy az első akadálynál “az első sárkánynál” abba hagyod?

3./ Élezd meg a fejszéd! 

A hit és a lelkesedés alapvetően fontos az MLM üzleted építésében, de nem elegendő. Ez olyan, mint egy csónak, aminek két evezője van. Ha csak az egyik evezőt húzod, nem fogsz előre haladni, csak körbe-körbe jársz. A másik evező, a tudás és a képességek megszerzése. Ezen a területen el kell kötelezned magad a fejlődésre. Azt mondják, amekkora a személyiséged, akkora az üzleted. Tehát a lelkesedés mellé nagyon fontos hozzáragasztani a személyiségfejlődést és a tudás megszerzését.

Ehhez ajánlom az alábbi videót:

A legtöbb ember ott akad el, hogy nem hajlandó vetni a tudás megszerzésébe. Az ilyen emberek mondják azt, hogy „majd akkor költök képzésekre, ha már pénzt keresek az üzlettel”. A vetés és aratás törvényét azonban soha nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért csak azok lesznek sikeresek az MLM-ben, akik hajlandóak erre a három dologra.

1/ Tanulni

2/ Megcsinálni

3/ Másoknak megtanítani.

Az MLM a hatástöbbszörözés üzlete és a növekedés feltétele, hogy minden csatlakozó elkötelezze magát erre a három lépésre. 

Meg kell tanulnod az alaplépéseket – meghívás,  prezentálás, lezárás,  utánkövetés – ezeket meg is kell csinálnod és aki csatlakozik azoknak meg is tanítani.

Ettől azonban nem kell megijedni. A tanítást ma már legtöbbször eszközök végzik, ezért csak az eszközöket kell megtanulni használni. Ennek köszönhetően a belépésed után szinte azonnal már te is szponzorálhatsz másokat, mert nem a saját tudásodat kell átadnod – hisz még te is most tanulod – hanem csak az eszközöket kell megmutatnod, amik neki is segítenek, hogy megtanulja az alap lépéseket.

Ahogy a bevezetőben beszéltem róla, az MLM üzleted akkor növekedhet a leggyorsabban, ha a munkát mindig az eszközök végzik, így nincs szükség feltétlenül személyes képességekre és tudásra, csak arra, hogy mindig tudd az eszközöket használni.

Ez a csekklista is egy ilyen eszköz, amit minden új csatlakozó megkaphat, és ami alapján fel tudja építeni a saját üzletét akkor is, ha esetleg nem számíthat a szponzorára.

4./ Hogyan indulj el?

Miután csatlakoztál az üzlethez, megszerezted az első terméktapasztalatokat, elkötelezted magad az üzletnek, eladtad magadnak az üzletet és hajlandó vagy a tudás megszerzésére, már csak egy dolog hiányzik, el kell kezdeni csinálni azokat az apró lépéseket, amikből ez az üzlet felépül.

Mint mondtam, a tanulás és az önképzés nagyon fontos, de ez sohase legyen kifogás arra, hogy nem indulsz el. Ne várj arra, hogy majd akkor indulsz el, ha már mindent tudsz, és minden készséget képességet megszereztél.

„Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.“ Napoleon Hill

Az MLM-ben tehát nagyon fontos a másolhatóság, ami az eszközökre épül, de ugyanakkor fontos, hogy a saját egyéniséged és egyedi képességeid is megjelenhetnek. Legyél kreatív és használd ki az egyéni tudásodat és merj saját márkát építeni.

Ha tudsz ügyesen honlapokat szerkeszteni, profi videókat csinálni, esetleg könyvet írni, vagy nagyon jól tudsz előadásokat tartani, beszélni, használd ki ezeket a képességeidet a toborzásban és az új vásárlók megtalálásában. A lényeg, hogy tudd, hogy ez ne hálózatépítés, hanem inkább a saját képességeidre épülő direkt értékesítés. Ezzel te lehetsz sikeres, de ha ezt nem tudják mások másolni, akkor sok személyes forgalmad lesz, de a hálózatod nem tud növekedni. Ezért meg kell találnod az egyensúlyt a másolható szisztéma és az egyéni képességeid kibontakoztatása területén.

5./ Technikai ismeretek

Technikailag az első lépés, hogy ismerd meg a DXN Eworld webirodát és fedezd fel mit tud és mire tudod használni. Tanuld meg, hogy tudod leadni a következő rendelésedet, hogy tudod levásárolni a DSP csomagod havi részét a 10%-ot, ha akarod. Tanuld meg, hogy fogod látni a csapatod teljesítményét, hol találod a havi bónuszelszámolást, és a saját céges honlapod linkjét? Tanuld meg, hogy tudsz csatlakoztatni új tagokat online?

Ezekről a videót itt találod:

6./ Online felkészülés

A mai időkben a hálózatépítés nagy része áttevődött az online felületekre. Ma már egy hálózatépítőnek nem kell km-eket utaznia, bemutatókat tartania, termet bérelnie és óriási telefon költséget felvállalnia. Ezért már az induláskor érdemes kialakítanod az online megjelenésedet, és kiépíteni az online személyes márkádat.  Ezekről szólnak a következő videók, ezért csak címszavakban írnám le a lényeget.

1/ Érdemes egy külön gmail fiókot nyitnod erre az üzletre, ahonnan kezeled a levelezésedet, ahol létrehozod a saját YouTube csatornádat. Amikor videót osztasz meg, azt ne mások videóival tett, hanem töltsd le magadnak és töltsd fel a saját csatornádra, ezzel nem veszítesz el érdeklődőket.

2/ Ha van már Facebook profilod, alaposan nézd át és gondold át annak jövőjét. El kell döntened, hogy valóban fel akarod-e vállalni ezt az üzletet, és akkor ennek megfelelően kell kialakítani a Fb kommunikációdat. A FB profilt nem üzleti célra használjuk, hanem ismerkedésre, kapcsolatépítésre és a személyes márkánk építésére. Ezért fontos, hogy mind a profilképed, mind a nagy banner, illetve az idővonalad tartalma egyaránt egy pozitív, életvidám, motivált, tudatos, sikeres embert tükrözzön. A profilodra, az idővonaladra nem szabad kirakni, hogy konkrétan mibe kezdtél bele, milyen üzletet kezdtél el csinálni!

Legyél figyelem felkeltő és lássák az emberek a változást a kommunikációdon, a posztjaidon, a hozzászólásaidon és mindenen, amit megosztasz. Beszélj „titokzatosan” hogy rákérdezzenek mire találtál, és ne dobd ki az idővonaladra reklámként, mert akkor senki se fog érdeklődni, hanem elkönyvelik, hogy téged is beszervezettvalami MLM, és te is agymosott lettél. Rákeresnek a cégre a termékekre és rögtön tudni fogják, hogy ez drága, és kerülni fognak, mert tudni fogják, ha hívod őket, azt miért teszed! Ezért az idővonalad ne a cégről szóljon.

Hozz létre egy üzleti Facebook oldalt, és egy csoportot, ahol elkezdhetsz a témával kapcsolatban kommunikálni, érdeklődőket gyűjteni, és az érdeklődőkből csapatot, közösséget formálni. Idővel majd ide érdemes meghívni azokat, akik megkérdezik mi történt veled, vagy azokat, akiknek megmutattad személyesen az üzletet a termékeket.

Ha kicsit is komolyabban gondolod az üzletet, akkor mindenképp jó, ha van saját honlapod, sőt a legjobb, ha van egy komplett online rendszered, amit nem csak megtudsz mutatni érdeklődőknek, hanem ha ügyesen töltöd fel saját tartalommal, akkor a SEO kereső optimalizálásnak köszönhetően egy idő után magától is hozhat érdeklődőket!

Pláne, ha rendszerként működik, tehát van rajta hírlevél feliratkozási lehetőség, és a feliratkozóknak automatikusan mennek ki a tájékoztató hírlevelek, melyek célja, hogy az érdeklődőkből csatlakozók vásárlók legyenek!

A rendszer része, még az elkapó oldalak készítése is, amiket reklám kampányban tudsz használni, hírlevél feliratkozókat gyűjtve.

Van még a rendszerünkben, egy profi videó konferencia terem, ahol webkonferenciákat, bemutatókat tudsz tartani, illetve ahol szponzori beszélgetéseket, 2-3 személyes videó megbeszéléseket is tudsz tartani esetleg a szponzorod bevonva.   

Mi erre a Pure Leverage rendszerét használjuk, ami szerintem a legolcsóbb és legjobb ilyen típusú szolgáltatás, korlátlan tárhellyel, 10000 fős feliratkoztatási lehetőséggel, és 100 fős konferencia teremmel.

Ez saját kezdeményezés, ajánlás, de persze mindenki olyan honlapot és rendszert használ amilyet akar és jónak tart, vagy nem használ semmilyet, mert teljesen csak offline akar dolgozni.

Én úgy gondolom, hogy a profiknak akkor is van honlapjuk, ha nem online dolgoznak, mert jó, ha offline tárgyalás után oda tudunk adni egy névjegykártyát, amin ott van a honlapunk, tele hasznos információkkal, orvosi és üzleti videókkal, leírásokkal, és mint mondtam a céges honlap erre nem alkalmas!

Ahogy az elején beszéltünk róla, az eszközök használata teszi egyszerűvé az üzletet, és az eszközök tesznek hitelessé.

Ha te nem vagy szakember, orvos, természetgyógyász, sőt még gazdag sikeres vállalkozó se vagy, akkor te nem leszel hiteles az emberek előtt, ha az egészségről vagy a sikerről, a meggazdagodásról akarsz beszélni. Így ezt a hitelességet a honlap biztosíthatja számodra.

Én nem javaslom az ingyenes megoldásokat mert hiteltelenné teszi az ajánlatodat. Ha egy saját domain megvásárlására nincs pénzed, akkor milyen meggazdagodásról, anyagi függetlenségről beszélsz? – kérdezhetik!

Az ingyenes dolgok korlátozva vannak, tele rakják idegen reklámokkal, és bármikor elvehetik, letilthatják. Nézd meg erről a videómat:

7./ Online hálózat építés

Ha már online munkáról beszélünk, akkor fontos letisztázni, hogy mit jelent az online hálózatépítés, és mit nem?

A legtöbb ember szeretné megúszni a hálózatépítés legnehezebb részét, a kapcsolat építést, az emberek megkeresését megszólítását az ajánlatunkkal, ezért szívesebben csinálnak olyan alibi munkát, amivel passzív módon szeretnék bevonzani a jelölteket és az érdeklődőket. Erről részletesen beszélek a videómban:

A személyes megszólítás helyett, az ingyenes Facebook csoportokban való hirdetés a legnépszerűbb, de legeredménytelenebb próbálkozás. Az ilyen csoportokban általában 95%-ban olyan MLM-esek vannak, akik eladni beléptetni akarnak és nem keresnek hálózatot. Óriási szerencsével elképzelhető valami eredmény, de sokkal inkább a frusztráltság lesz az eredmény, és annak a konstatálása, hogy ez az üzlet nem működik, senkit se érdekel, amiket írsz.

Néha én is bepróbálkozom egy-egy hirdetéssel, de inkább a „szakértői státuszom” a könyvem a képzéseim hirdetem, de a tapasztalat az, hogy ezek a típusú emberek nem az értékekre harapnak, hanem a nagyot ígérő ígéretekre. Pld. Nem kell semmit csinálnod, nem kell hálózatot építened, nincs semmi kötelező vásárlás, heti kifizetés, piacnyitó lehetőség, csak egy okos telefon kell hozzá és milliomos leszel…..:(

Az óriási „reklám zajban” az embereknek elege van a hirdetésekből, és utálják, ha valaki el akar adni nekik valamit, és reklámokkal nyomul! Ezért is mondtam, hogy a Facebook profilodra ne rakj ki céges dolgokat, termék reklámokat, mert csak elijeszted az ismerőseidet.

Ha egy MLM cég hirdetésekkel akarná eladni a termékeit, akkor azt nem bízná amatőrökre, akik sokszor nagyon gagyi módon próbálják eladni a termékeket a neten, vagy egyenesen a törvényeket megszegve, például a termékhez kapcsolt gyógyulási ígéretekkel.

Az MLM cégek nem azt akarják, hogy te reklámozd a termékeket, hanem azt, hogy szerezz személyes jó tapasztalatokat és azt oszd meg a családodban, ismeretségi körödben, és minél több emberrel, akik a névlistádon szerepelnek, és akik bíznak benned így a te ajánlásodra szívesen kipróbálják a cég termékeit, amit esetleg egy TV reklám hatására nem tettek volna meg!  A cégek a szájreklámért fizetnek, nem az ingyenes gagyi hirdetésekért, színvonaltalan ingyenes honlapokért és s spamelésért!

Ami igazán hatásos lehet, az a story telling, a történet mesélés!

Az emberek imádják a személyes történeteket és sztorikat. Ezért sohase céges reklámokat tegyél ki, hogy mire jó a te terméked, hanem mesélj valamilyen élményedről a termékkel kapcsolatban, valami terméktapasztalatot mondj, tedd titokzatossá, hogy mitől fogytál le, mi az a kávé, amitől jobban alszol stb. Ne told az emberek képébe, hogy te mivel foglalkozol mit akarsz nekik eladni!

Ha valós forgalmat s így jutalékot akarsz, akkor meg kell tanulnod az eredményes online hálózatépítés alapjait és ehhez érdemes elvégezni a 30 napos online képzésemet.

Ha minden áron reklámmal és hirdetésekkel akarsz eredményt elérni, akkor ezt csak profin fogod tudni megtenni, ahhoz viszont sokat kell tanulnod és több pénzes tanfolyamot elvégezned, esetleg személyes tanácsadást is igénybe kell venned.

Őszintén megmondva én amatőrként talán 100 eurót elhirdettem a Facebookon, de semmi eredménye nem volt. Rengeteg szempont és technika, és szövegírási gyakorlat, marketing ismeret, sőt reklám pszichológia kell ahhoz, hogy úgy megtudj szólítani embereket, hogy azok reagáljanak a hirdetésedre és vásároljanak vagy csatlakozzanak hozzád! Ha ez nincs meg akkor rengeteg pénzt el tudsz „égetni” a neten és csak az üzlet fejéhez vágod majd, hogy nem működik! – pedig senki se mondta, hogy hirdetésekkel fog működni az MLM  a network szakma! Nagyon jó a pénzes hirdetés de csak akkor ha értesz hozzá és ha megfelelő volumenben tudod csinálni. Az elején nem javaslom!

Tehát lezárva az online hálózatépítés témáját, szögezzük le, hogy fontos az online jelenléted, a profi én márkád kiépítése, és ehhez kellenek jó honlapok, ha lehet napi blogolások, értékes online tartalmak, kell egy profi Facebook megjelenés, oldal és csoport, DE ez mind nem helyettesíti a személyes megkeresést, meghívást valamilyen online bemutatóra vagy személyes beszélgetésre!

Ha online hirdetsz, posztolsz akkor 80%-ban a saját személyes márkádat, „szakértői státuszodat” hirdesd építsd fel, és ne a termékeidet üzleti lehetőségedet!

Az emberek vezetőket, hiteles embereket, egyéniségeket keresnek és nem termékeket MLM lehetőségeket!

Válj olyan emberré, hogy az emberek úgy nézzenek rád, hogy ha te mondasz valamit, csinálsz valamit akkor az legyen bármi, érdemes téged követni és csatlakozni hozzád!

Ugyanez a véleményem az automata rendszerekről, amik jók hisz mi is arra használjuk a Pure Leverage oldalakat, de annak is van egy határja, hogy milyen reménységet szabad hozzá fűzni.

 

Tehát a online lépések csekklistája összefoglalva:

 

  • Email cím létrehozása a Gmailnál.
  • Saját Youtube csatorna létrehozása feltöltése
  • Facebook profil létrehozása vagy meglevő átalakítása, megtisztítása
  • Facebook üzleti oldal létrehozása, csoport indítása.
  • Facebook csoportokhoz csatlakozás. Olyan csoportokhoz, ahol az MLM üzleted célcsoportja tartózkodik! Legyél ott aktív, figyeld a bejegyzéseket, embereket, kedvelj bejegyzéseket, amikkel egyetértesz, ossz meg jó bejegyzéseket, dicsérj meg másokat, és keress jó kapcsolatokat. Ha te adsz figyelmet másoknak, akkor te is fogsz kapni azt! Építs a névlistád, de lassan és okosan tedd, az emberek megszólítását a személyes ajánlatoddal!

Először építsd ki a bizalmi hidat, mert az interneten ez így működik:

Megismer, egyetért veled, megbízik benned, meghallgat és elfogadja, amit mondasz, csatlakozik hozzád, akar veled együttműködni!

 

Ezt spameléssel, emberek lerohanásával sose fogod elérni!

Lassan járj, tovább érsz!

  • Készíts vagy csináltass saját honlapot, ahol minden nap blogolhatsz, csinálhatsz bejegyzéseket, ahol az én márkádat építed, bemutatod az életed, azt ami foglalkoztat, ami éltet, ami a küldetésed, ami a szenvedélyed! Hidd el nem olyan nagy dolog ez, és nagyon eredményes tud lenni! De persze nem kötelező, ha nem akarod, ez ne riasszon el a cselekvéstől, akkor indulj neki a hagyományos offline módon.

Érdekes kérdést feszegetek a videóban. 

Szerencs vagy tudatos üzletépítés?

Sokak szerint az online hálózatépítés a szerencsére bízza a dolgot, az offline viszont a tudatos munkára. Tény, hogy ha valaki szerencsés tud lenni akkor az nagy áldás. Van aki sikerre szinte csak arra épül, hogy 10 éve egy keresőben levő MLM vezető, elégedetlen volt a cégével és több vezetővel és 5000 fős csapattal váltani akart. Így találtak rá véletlenül a szerencsének köszönhetően egy honlapra, ami jó alternatíva volt a Gano Excel helyett, és megkeresték a honlap tulajdonosát aki támogatását adta a váltáshoz, és örömmel fogadta az 5000 új tagot, amitől hamar nagy vezető lett és hirtelen gyémántok kezdtek termelődni alatta, az ő beavatkozása munkája nélkül. 

Vannak elvétve ilyen szerencsés esetek, de ez nem másolható, senki se tudta ezt másolni azóta se és nem lett neki se több lába így.

Szerintem fontos az online munka és jó a szerencsének lehetőséget adni, hogy ránk találjon, de nem szabad hátradőlni, hogy majd a honlapom dolgozik helyettem, és majd a honlapom hozza a sok belépőt, mert nem fogja. 10 év online munka után őszintén mondom ezt. Sok pénzráfordítással, fizetett hirdetéssel, profi reklámokkal, alkalmazásokkal esetleg, de csak attól mert van egy szép honlapod nem lesz nagy üzleted!

Tudatosan dolgozni kell és megkeresni embereket, akik persze majd a honlapodról tájékozódnak, de oda kell vezetni őket!

 

8./ Offline hálózatépítés

Sokak szerint csak ennek van értelme és ez az igazi hálózatépítés.

Én ezzel nem értek egyet, bár egyértelmű, hogy a világ nagy MLM vezetői közül a legtöbben ezzel érték el a komoly eredményeiket!

Azonban ez a fajta kommunikáció, kapcsolatépítés és értékesítés az, amit a legtöbb ember utál, mert egy nagyon zárkózott világban élünk, ahol az emberek jobban szeretik a maguk kis családját, kis baráti közösségüket, és nem szívesen bővítik ki ezt a kört, nem szívesen ismerkednek.

 Valószínűleg ez országfüggő is, hisz itt Ausztriában, ahol mi élünk sokkal barátságosabbak az emberek, mindenki mindenkinek köszön, a bolti eladóktól kezdve a hivatali ügyintézőkig mindenki kedves és udvarias segítőkész. Arról nem is beszélve, hogy itt tárt kapukkal is lehetsz, utcán hagyhatod az értékeidet, például boltok termékeket, és senki nem nyúl hozzá nem viszi el, nagy a közbiztonság.

A világ legtermészetesebb dolga lehetne az, hogy emberekkel ismerkedünk, új barátokat szerzünk, akár offline akár online, és információkat áramoltatunk az emberek felé. Mégis a hálózatépítés legnagyobb mumusa, az emberekkel való kapcsolatfelvétel és az üzletünk kommunikációja, megmutatása.

Pedig ennek az üzletnek, vállalkozás formának ez az alapja, információkat átadni, és tájékoztatni minél több embert személyesen!

A reklámok nem érdeklik már az embereket, mindenki tudja, hogy az reklám, meg van fizetve a celeb, hogy elmondja milyen hasznos az a termék és hogy ő is azt fogyasztja.

Az embereket azok az információk ragadják meg amiket a személyes környezetükben tapasztalnak, és hallanak!

Sokkal meggyőzőbb egy baráton látható változás, egy egészségügyi problémából való gyógyulás, lefogyás, megszépülés, vagy esetleg anyagi helyzetben látható látványos javulás, mint egy lefizetett celeb általi TV reklám. Erről írtam az előbb, a story telling!

Sajnos a legnagyobb probléma az, hogy mikor elindulsz az üzletben még nincs semmilyen terméktapasztalatod, a jutalékod is nulla közelében van, és inkább kiadásaid voltak, mint nyereségeid, és mégis egy olyan üzlethez toborzol embereket, ami az egészségről, vagy a sikerről anyagi felemelkedésről szól.

Mivel mindenki azt erőlteti, hogy az MLM-ben kellenek a gyors sikerek, hogy már az első hónapokban keressen pénzt az új tag mert különben abbahagyja, ezért sokszor már az első héten „belelökik” az új tagokat az üzletépítésbe. és meg kell írni a névlistát, és el kell kezdeni a meghívásokat a rendezvényekre, vagy webkonferenciára, vagy a szponzorral történő hármas beszélgetésre.

Nincs még igazán terméktapasztalat, nincs cégismeret, a marketing terv sem világos még, te magadnak se adtad még el teljesen az üzletet, de már úgy kell fellépned az ismerőseid előtt, mint aki megtalálta a világ nyolcadik csodáját, és neki erről feltétlenül tudnia kell, nem maradhat ki belőle!

El kell érned, hogy a jelölted hajlandó legyen megnézni egy videót, egy webkonferenciát vagy eljöjjön egy nyilvános rendezvényre, és ha lehet mindenképp találkozzon és beszéljen egy már gyémánt szponzorral, aki majd jól meggyúrja és eléri, hogy belépjen természetesen a legnagyobb üzleti csomaggal!

Az ilyen vezetők úgy tudnak beszélni, vezetni egy beszélgetést, hogy a jelölted vagy belép, vagy elmenekül.

A profi vezetők ismerik a tárgyalás pszichológiáját, és tudnak hatni a jelölt veszteségtől való félelmére vagy nyereség iránti vágyára, és könnyen eltudják érni, hogy előkerüljön az a hitelkártya, és a legnagyobb belépő csomag ki legyen fizetve!

Tény, hogy az MLM cégek listáját vezető cégek marketingjében ez a meghatározó elem, és nem a lassú megfontolt terméktapasztalatokra épülő fogyasztói hálózat építés.

Erre szokták mondani, hogy van a kis és a nagy üzleti modell.

Ehhez ezt a 2 videót érdemes megnézned, hogy tudd a legjobb helyen vagy a ZINZINO-ban.

A kis üzleti modell a termékek népszerűsítésére teszi a hangsúlyt, és a stabil, termékbarát fogyasztói bázis kiépítésére fókuszál, míg a nagy üzleti modell, az üzleti lehetőség, a jutalék maximalizálásra fókuszál, és a termék másodrendű dolog.

Míg a kis üzleti modellnél a tagok akkor is megvennék a terméket és annyiért, ha nem kapcsolódna hozzá üzleti lehetőség, nem az lenne a jutalékfelvétel feltétele, addig a nagy üzleti modellnél a termékek szerepe annyi, hogy az hozza a forgalmat, abból van visszaosztás és pénz! A lényeg a minél nagyobb csomagok, üzleti szintek, eladása.

Nincs ezzel semmilyen probléma, hisz sok vezető tudott és tud így meggazdagodni és gyorsan szinteket növekedni, a gond azzal van, hogy a gyakorlat azt mutatja sokszor ez a fajta beléptetés nem etikus, nem a belépő érdekeit nézi, hanem a felső vonalét, így a legtöbb MLM sérült az ilyen hálózatokból kerül ki.

Ők lesznek azok, akik az MLM rossz hírét keltik, és mivel fáj nekik a „feleslegesnek ítélt” kiadás, amit egy lezárási technika miatt meggondolatlanul adtak ki, így ők fogják azt terjeszteni, hogy az MLM átverés, csak pénzt lehet vele bukni, hogy drágák a termékek, eladhatatlanok, és ez csak azoknak jó, akik legfelül vannak.

Ők lesznek azok, akik megpróbálják féláron kiárulni a készleteket a Vaterán.

Azt javaslom tehát, hogy találd meg az egyensúlyt és tudd kinek mit ajánlasz, milyen csatlakozást?

Egy nagy vállalkozó számára egy olcsó kis csomag lehet sértő, vagy nem hozza őt izgalomba, nem lát benne pénzt. Ő neki mutasd a legnagyobb víziót, és hogy mennyi pénzt hozhat, ha DSP A csomaggal lép be és azzal léptet be embereket!

De egy egyszerű átlagember számára mutasd meg, hogy lehet elindulni egy kisebb csomaggal, és hogy tud leghamarabb pénzt csinálni, hogy a saját fogyasztása már ingyen legyen!

Ahhoz, hogy pénzt keressél, tehát mindenképp kellenek új belépők, egyre nagyobb, stabil havi forgalom így mindenképp el kell sajátítanod az ismerkedés, és kapcsolatfelvétel, a meghívás és az üzlet bemutatásának lépéseit, az ehhez szükséges készségeket!

Lassan 15 év hálózatépítés után ki merem jelenteni, hogy bármennyire is szeretnénk, nem lehet a munkát kiadni honlapoknak, automata rendszereknek, nincs olyan, hogy te felállítasz egy rendszert, és az automatikusan toborozza az embereket, rávezeti őket az online regisztrációra, megtanítja őket a rendszer használatára és őket is ráhelyezi erre a sikervonatra.

Láttam ilyen kezdeményezéseket, és ma is nagy divatja van ennek az online hálózatépítés dolognak, ami arról szól, hogy nem neked kell vadászni a jelöltekre, nem neked kell leszólítanod az embereket és nyomulni az üzleteddel, hanem majd ők fognak keresni és megtalálni téged, bevonzod őket s így megszabadulsz a hagyományos hálózat építés minden nyűgjétől, utálatosságától!

Lehet és van is ilyen rendszer, hisz az egész honlaprendszer, elkapó oldalak, hírlevélküldő mind erre épül, de ez sokkalta lassabban hozz eredményt, mint ha veszed a bátorságod, és meghívod a barátodat egy egészséges kávéra, vagy ha látod, hogy a környezetedben valaki nagyon beteg, erőtlen akkor ajánlasz neki Spirulinát vagy gyógygombákat.

Az online hálózatépítés kiszámíthatatlan és nagy mértékben a szerencsére támaszkodik.

Van olyan gyémánt, aki attól lett hirtelen nagy vezető mert valaki rátalált a kezdetleges honlapjára, és megkereste az illető és egy több ezer fős hálózatot hozott át hozzá. De ilyen szerencse nagyon ritka, ne erre várj. Ezt nem lehet másoltatni, ez a gyémánt se tudott azóta se új ilyen sikeres lábat felépíteni, ebből látni hogy nem a tudásának hanem a szerencséjének köszönheti, hogy az aki.

De van olyan is, akinek a honlapja szuper profi, a legmodernebb eszközöket használja, és mégse talál rá senki, és nincs semmi eredménye!

Nagyon csábító az online hálózatépítés, de ne hidd, hogy sokkal könnyebb, persze ha eredményt és pénzt akarsz.

Én mondom ezt, aki 15 éve online dolgozom.

Látom és érzem a fejlődés szükségességét, mert látom, hogy más cégeknél milyen sebességgel száguldanak azok, akik nem csupán várják a jelentkezőket, hanem maguk keresik meg őket profin!

Jó, hogyha vannak online eszközeid, ki vannak dobva „horgok” – honlapok, elkapó oldalak, Facebook oldalak, Youtube videók, Linkedin és Twitter oldalak, Instagramon is kommunikálsz vagy ma már menő a Tik Tok is, és ezek alapján megtalálnak emberek!

Vétek ezeket kihagyni! Én csak azt mondom, hogy a passzív eszközök nem hozzák olyan gyorsan az eredményt, mintha megfogod a telefont, vagy a csetet és felveszed a kapcsolatot új emberekkel.

Itt kell megtalálnod és megtanulnod a helyes módszert, ami te vagy, amivel tudsz azonosulni, és itt kell elkapni azt a fajta kommunikációt, amiben sikeres lehetsz, amivel nem ijeszted el az embereket, amit a végén már élvezel is, akkor is, ha nemeket kapsz!

Rá kell érezned a tempóra, hogy kinek mit szabad elsőre majd másodikra mondani, kivel mikor szabad rátérni az ajánlatodra, és meddig van a felkészítő ismerkedés ideje!

A spamelés soha nem jó, bár születtek már nagy üzletek kéretlen üzenetből, de nem ez az általános. Spam a kéretlen ajánlat, ha ismeretlenül valakire ráírsz, és azonnal rátérsz az ajánlatodra, elakarod adni neki az üzleted!

De az ismerkedés nem spam!

Néha elég csak ha ráírsz valakire, hogy SZIA, vagy hogy üdvözöllek a csoportban. És ha elindul egy beszélgetés, akkor majd látod, hogy érdemes lehet-e rátérni az ajánlatodra, kiderül-e közben mire adhatsz neki te megoldást.

Tehát, hogy mi a biztos módszer, a tuti ismerkedési mondat, vagy hirdetési szöveg, amivel bevonzod az új csatlakozókat ne kérdezd, erre nincs sablon. Ha lenne, akkor mindenki azt csinálná!

El kell kezdened csinálni azzal a tudással, amid van, bátran lelkesen és kitartóan, felvértezve magad azzal a tudattal, hogy nem véletlenül keresnek olyan sokat a nagy MLM vezetők, nem véletlenül fizetik meg ezt a szakmát ilyen jól!

Ez a munka nagyon egyszerű, de nem könnyű, meg kell fizetni a siker árát!

De a szép az egészben, hogy ma már a te munkád egyetlen dologban merül ki, minél több embernek beszélni a lehetőségről és elérni azt, hogy egy eszközhöz közelítsenek!

Ez lehet egy rendezvény, egy webkonferencia, egy bemutató videó, vagy egy szponzoroddal való videókonferenciás beszélgetés.

Mutasd meg profin a lehetőséget, tájékoztasd arról, ami érdekli, s utána legyél elérhető, hogy ha akar kérdezhessen és csatlakozhasson!

Én azt tartom jónak, ha valaki nem nyomásra csatlakozik, hanem magától dönt szabadon, mert akkor magától is fogja építeni az üzletet, magától fog minden hónapban vásárolni, és nem kell minden hónapban hívogatni, számonkérni, hogy miért nem csinál semmit?

Ezért jók a lezárási technikák, de azok nem arra valók, hogy lenyomd a jelölted torkán az üzletet, hanem arra, hogy kezeld a félelmeit, kérdéseit és segítsd át, egy megfontolt helyes döntéshez!

9./ Szponzorálás

A csekklista befejező része a szponzorálásra való felkészülés.

Ha már egy ember is csatlakozott hozzád, akkor felelősséggel tartozol felé, hisz miattad bízott meg a cégben és adott pénzt a termékekért! És minél több embered lesz annál nagyobb a felelősség. Erre szoktuk azt mondani, hogy az MLM egy piramis, de nem azért mert a struktúra olyan , hanem azért mert te vagy legalul, és ahogy jönnek az emberek és hozzá be az új embereket, ezeknek terhe és felelőssége is egyre nagyobb és ha nem tudod ezt helyesen kezelni, elhordozni, vezetni, a terheket okosan szétosztani akkor zűr lehet belőle. Ezért meg kell tanulni, hogy mi egy szponzor felelőssége és ez meddig terjed, és hogy lehet a feladatokat delegálni a vezetőid között, és milyen terhek azok, amiket neked kell elhordozni és mi az amit nem szabad magadra venni, hisz az MLM-et azért csináljuk, hogy nagyobb szabadságunk legyen, és nem azért, hogy éjjel nappal távol legyünk a családunktól, mert hív az alsó vonalunk!

Az MLM-ben azt a személyt szoktuk szponzornak nevezni, akin keresztül megismerted a lehetőséget és akin keresztül csatlakoztál a céghez.

Ki a szponzor?

Szponzorról, általában más értelemben szoktunk beszélni, olyankor amikor valaki, vagy valamilyen cég szponzorál, vagyis anyagilag támogat valamilyen tevékenységet. Nem tudom, hogy igazam van-e, de úgy gondolom, hogy a szponzor kifejezés, azért született meg az MLM-ben, a hagyományos MLM idején, mert az a személy, akihez belépett valaki, általában nem csak munkával, hanem pénzzel is támogatta az új belépőket. Nem arról van szó, hogy pénzt adott nekik, hanem arról, hogy odaadta a drága idejét az új tag támogatására, illetve nem sajnálta a telefonköltséget, utazási költségeket, amik ezzel jártak. Befektetett az új emberekbe, hogy majd ha önállóvá válnak, akkor nélküle is ügyesen dolgozzanak, és hozzák a forgalmat és az új embereket!

Ma már a szponzorálás online, ingyenes eszközökkel megoldható, ezért sokan inkább mentorálásnak hívják ezt a feladatot. Mi most maradjunk az általánosságban használt szponzor és szponzorálás kifejezéseknél.

Ez a fajta munkakapcsolat két ember között nagyon sok fajta szokott lenni. Van, amikor a szponzor szinte nevelő tisztként működik és naponta számon kér, feladatokat ad és ellenőriz.

Hétfőn megbeszélitek az e heti feladatokat, szerdán rákérdez, hogy hol tartasz, és pénteken el kell mondanod, megtetted-e azokat a feladatokat, amiket megbeszéltetek.

Vannak, akik igénylik az ilyen fajta szponzorálást, mert csak ilyen szigorú számonkérés mellett tudják legyőzni a kényelmi zónájukat. Vannak, ahol a szponzorálás annyiban merül ki, hogy az új tagnak megmutatja a felső vonala, hogy tud majd vásárolni, hol találja meg az oktató anyagokat és milyen módon tud ő is beléptetni embereket.

Nem igazán tudom, hogy melyik a helyesebb és a célravezetőbb, mert mindkettőben lehet hibázni. Ha túlságosan erős a számonkérés, akkor, ha esetleg nem sikerült a teljesítés, könnyen negatív érzések jöhetnek valakibe és emiatt inkább megszakítja a kapcsolatot a szponzorával. Emlékszem milyen rossz érzés volt amikor az első MLM cégem nyílt alkalmaira nem tudtam vinni érdeklődőket, és egy idő után már én se mentem, mert frusztrált a dolog, és nem akartam, hogy számon kérjenek, miért nem vagyok aktívabb.

A másik esetben viszont, ha nincs semmilyen számonkérés és mindenki olyan tempóval halad ahogy akar, akkor könnyen elbizonytalanodnak az emberek, nem tudják mit is kell csinálni, nincs elfőttük követendő példa és ezért nagyon lassan produkálnak csak eredményeket, nincs meg a húzó erő amiért kilépjenek a komfort zónából. Sok mindent meg lehet oldani online anyagokkal, konzerv képzésekkel, de a vezetést nem. Ha nincs a hálózat élén egy erős vezető, aki minden héten, hó elején

A szponzorálás az egyik legnehezebb feladat a hálózatépítésben, mivel te nem leszel a főnöke azoknak, akik hozzád csatlakoznak, így úgy kell őket munkára bírni, motiválni, hogy mindent a saját akaratukkal tegyenek meg, nem szabhatsz semmilyen szankciókat. Míg, ha egy sportoló eredményeket akar elérni és ehhez edzőt választ, akkor az edzőnek van hatásköre, hogy számon kérje a teljesítményt.

Egy MLM szponzornak semmilyen hatásköre nincs, hogy számon kérje az üzletépítőit, munkatársait, így egy dolgot tehet, hogy ő az élen jár, mindenben példát mutat és bátorítja az embereit, hogy ha ők is megteszik, amit ő, akkor ők is sikereket fognak elérni.

Ha hosszú távon akarsz sikereket az üzletedben, akkor nagyon fontos, hogy jó kapcsolatban legyél, mint a szponzoroddal, mint a szponzoráltjaiddal. Ez azért is óriási feladat, mert a társadalom minden rétegéből lesznek belépőink, és együtt kell tudni dolgoznunk minden fajta emberrel, vallási, politikai vagy esetleg erkölcsi hovatartozásától függetlenül.

A jó kapcsolat érdekében fontos, hogy előre megbeszéld a felső és az alsó vonalaiddal is, hogy milyen szintű vezetést, esetleg számonkérést igényelnek, illetve te igényelsz. Ebben az esetben nem lesz keserűség és mindent meg tudtok beszélni és nem azt veszed észre, hogy a tagjaid eltűnnek, nem veszik fel már neked a telefont, mert félnek esetleg a számonkéréstől és szégyellik, hogy egy új embert sem kerestek meg a héten.

Én annak a híve vagyok, hogy mindenkit felnőtt emberként kell kezelni, aki tudja miről szól ez a munka, ismeri a feladatait és számonkérés nélkül önállóan is tudja építeni az üzletét.

Úgy gondolom, hogy nem a szponzornak kell hívogatnia a munkatársait, hanem a munkatársaknak lehetőséget kell biztosítani, hogy ha kérdésük van, segítségre van szükségük, akkor meg tudjanak keresni, mint szponzort.

Vannak emberek, akik a sikertelenségüket a szponzorukra fogják és panaszkodnak, hogy rossz a szponzoruk. Én ebben nem hiszek, mivel úgy gondolom, hogy annyi sok jó szakkönyv, képzési anyag, video van ma már, ami akár ingyenesen is elérhető, hogy aki meg akarja csinálni az üzletet, az segítség nélkül is meg tudja.

Sokan abban a félreértésben élnek, hogy a szponzor dolga, hogy embereket rakjon alád, hogy helyetted dolgozzon, mert úgy is pénzt kap utánad. Ez nem helyes hozzáállás, mert az MLM-ben mindenki a saját üzletét építi. A szponzor dolga nem a te üzletednek az építése, az egyedül a te felelősséged és döntésed, hogy milyen lesz. Ne várd állandóan a segítséget az útmutatást, a varázs mondatokat és szuper eszközöket, hanem kezdj el magadtól dolgozni, alkotni és kreatívnak lenni.

Természetesen a legoptimálisabb az, ha nagyon jóban vagy a szponzorvonaladdal, minden vezetőddel és a saját munkatársaiddal is.

De bízz magadban, és ne függj semmilyen szponzortól, mert biztos vagyok benne, hogyha minden felső vonalad abba is hagyná az üzletet, de bennem meg van a tűz, a tudás és a lelkesedés, akkor sikeres leszel!

A legjobb MLM céget ezért érdemes választanod ha sikert akarsz.

Azért néhány pontban összefoglalnám, milyen szerintem egy jó szponzor, jó vezető:

Nem az embereket használja az üzlete építéséhez, hanem az üzletet használja az emberek építésére!

Mindig jó vele együtt lenni, az ember mindig többnek érzi magát mellette!

Mindig talál valamit, amiért megdicsérhet, nem hibáztat!

Mindig többre tart képesnek, mint amire te saját magad!

A társaságában biztonságban érzed magad!

Nem lenyom, hanem felemel!

Tud motiválni, és előhozni az emberből a jót!

Nem manipulál, nem támaszt elvárásokat, ehelyett példát mutat, és kívánatossá teszi azt, amire rá akar venni! Például rendezvényre járás, nyilvános szereplés stb.

Nem fényezi magát, nem dicsekszik, nem tulajdonítja magának az eredményeket, alázatos! Úgy tud vezetni, hogy észre se veszed, hogy az ő tervei szerint cselekszel! Mindig mindenben élen jár, példát mutat!

Mit szeretnél a szponzorodtól?

Gondold át és mond el neki, hátha ő is ezt szeretné, csak nem akar feléd nyomulni.

Hívjon fel naponta? Többször érdeklődjön, hogy létedről?

Kérje számon vállalásaidat, eredményedet, sikerességedet?

Ellenőrizze az életjeleidet – meghívások száma, bemutatók száma, rendezvények stb!?

Mondja el sokkal többször, hogy hálás érted, bátorítson jobban?

Rágja jobban a szádba, hogy mit kell csinálni, legyen türelmesebb?

Adjon konkrétabb útmutatást, a mit és hogyanról?

Hívja fel ő az ismerőseidet, tartson ő veled több bemutatót, amíg belejössz?

Adjon üzleti tervet neked, tűzzön ki helyetted célokat?

Nos, ezek nem mind jó elvárások, de mindenesetre jó, ha közös nevezőre tudtok jönni, és amiben még ő se bátor, sikeres akkor keresnétek valakit a felső vonalban aki igen. Ha pedig nincs akkor meg kell tanulni közösen és gyakorolni kell.

Ha jól működik egy szponzori kapcsolat, akár barátság is lehet belőle!

A vége felé még egy dolog nagyon fontos, hogy legyél az úton kitartó, de nem mindegy hogy miben.

Tehát ismételjük át mi is a feladat, és mik azok a feladatok amiket minden nap el kell végezni ahhoz hogy sikeres legyél?

Befejezésként át kell beszélni, hogy mit jelent vezetővé válni és hogy lehet sikeresen vezetni egy egyre nagyobb csoportot? Ha nagy és jövedelmező MLM hálózatot akarsz akkor mindenképp vezetővé kell válnod. Mik a vezető feladatai? Mit delegálhat ki és mi az amit semmiképp se hagyhat el?

Sokféle modell van az MLM üzletépítésre.

Van aki termékértékesítésben gondolkodik, a termékek érdeklik nagyon és azok népszerűsítésével gondolja, hogy jó ha foglalkozik. Általában ezt nevezik a kis üzleti modellnek, mivel ebben az esetben lassabban keletkezik nagy forgalom. A fogyasztók általában csak annyit vesznek, amire éppen szükségük van, ami gyakran csak egy két doboz kávé, vagy táplálékkiegészítő. Ez jó, mert ez a biztos, stabil állandó fogyasztásra épülő MLM forgalom alapja. Ugyanakkor van egy másik modell, ami a hangsúlyt az üzleti lehetőségre, a nagy bevételekre, nagy jutalékra, az anyagi függetlenségre, passzív jövedelemre teszi a hangsúlyt. A termék itt nem a ganoderma, nem a kávé hanem az anyagi függetlenség, szabadság, a gazdagság megteremtése! Ebben a modellben is fontos a termékek szeretete, de a hangsúly azon van, hogy üzletet építesz, és hogy lehet a legtöbb pénzt kivenni egy MLM üzletből. Ezen a területen óriási eltolódások vannak és sokszor már a burkolt pilótajáték fogalma is előkerülhet.

Mit is jelent ez?

Azt, hogy a vezetés számára már nem az a fontos, hogy fogyaszd a termékeket é szerezz jó tapasztalatokat, nem fontos hogy legyenek orvosi előadások, magyarra lefordított termék videók, hatóanyag ismeretek, hanem csak az hogy a félmilliós vagy a 1 milliós kezdőcsomagot veszed és tudod-e eladni másoknak. Mert ebből jön a sok forgalom és a sok jutalék odafent, és így tudnak gyorsan minősülni nagy szintekre. Még olyan is előfordul, hogy annyira fanatizálják a csapatot, hogy ha közel áll egy vezető a minősüléshez akkor arra szólítják fel a csapatot, hogy most többet vásároljanak, hisz ők is kaptak szponzori segítséget, most hálálják meg vásárlással hadd minősüljön a vezető.

Nem mondom , hogy ez törvénytelen etikátlan vagy rossz, de ezt nem mindenki tudja lenyelni, és ezek miatt nagy a lemorzsolódás, itt keletkeznek az MLM sérültek, akik be lettek csábítva lelkesítve motiválva hogy milyen sokat fognak keresni, persze akkor ha a legnagyobb csomagot megveszik, sőt a családtagokat is beléptetik, több pozíciót megvéve. Hangsúlyozom ez nem feltétlen rossz elítélendő, hisz ennek köszönhető a nagy forgalom, és a néhány nagyon jól kereső TOP vezető. 

De nagyon vigyázni kell, hogy ne menjen át az egész a kapzsiság által hajtott pénzcentrikusságba, mert ebben az esetben gyakran az emberek csak addig veszik a termékeket ameddig hisznek a meggazdagodásban, ha kiderül, hogy ez nekik nem működik, akkor azonnal abbahagyják a termékfogyasztást és elmenekülnek, s majd írják a negatív cikkeket hogy az MLM átverés és mennyit lehet bukni vele.

Nos ez a nagy üzleti modell.

Ha ötvözni tudod a 2 modellt és a termékszeretetére ismeretére építve propagálod a nagy csomagot az a legjobb, persze ha nem hobbiból kezdtél bele, hanem pénzt is akarsz keresni az MLM -mel?!

 

 

Most már csak 1 kérdés van hátra, képes leszel-e mind erre, van-e képességed arra hogy sikeres legyél? A magyar nyelvben csodálatosan kifejeződik a lényeg. Akkor vagy képes valamire, ha van róla egy képed, eltudod képzelni, vizualizálni, hogy ott vagy a célnál mint befutó, aki megcsinálta! Ha valamit eltudsz képzelni, és képesnek érzed rá magad , akkor meg is fogod tudni csinálni! Ezért nagyon fontos, hogy mivel táplálod az agyad, milyen gondolatokat engedsz be, kikre hallgatsz, kiket követsz és kikkel töltöd az idődet!

Ez a videó erről szól.

Mitől függ a képesség? Hogyan fejleszthető a képesség? Van-e képed arról amit el akarsz érni?

Az utolsó videóban beszéljünk arról, hogy könnyű vagy nehéz a MLM szakma és hogy érdemes csinálni?